Impul si banii sunt două subiecte pe care le regăsești aproape în orice conversație cu cei din jur.
Din păcate oamenii sunt destul de blocați în aceste două aspecte și mai mult decât atât, deciziile pe care le iau sunt, de multe ori, determinate numai de timp sau bani.
Și uite așa se trezesc că fac investiții care nu-și dovedesc eficiența în timp, că banii ăia mai puțini și timpul ăla mai scurt pe care l-au investit se transformă de fapt, într-o pierdere.
Motivul pentru care îl scriu acum e simplu. În cei 3 ani de la lansarea ICA Balkans am avut ocazia să mă întâlnesc și să vorbesc cu foarte multe persoane interesate să dobândească abilități de coaching. Unele dintre ele ne-au devenit clienți altele nu.
Ce are bun ICA Balkans noi știm, ca orice mamă care spune “copilul meu e cel mai frumos”.
Vorbind cu cei care ne-au ales, atăt la început, dar și la terminarea programului, am încercat să aflăm ce a contat pentru ei în luarea deciziei.
În primul rand, cercetarea pe care au facut-o. În era Google nu e deloc greu să afli ce vrei.
Și prin cercetare înteleg că au început prin a întelege ce înseamnă școală acreditata de ICF (International Coaching Federation), au accesat site-ul ICF și au căutat școlile acreditate, au văzut de ce e bine să urmezi o astfel de școală, au intrat pe site-urile școlilor respective, chiar daca erau sau nu din zona geografică de interes pentru ei. Au facut un tabel comparativ cu prețurile și ce oferă fiecare dintre ele. Un alt aspect au fost recomandările. Au vorbit cu persoane care ne știau, dar și cu persoane care absolviseră deja un program de pregatire în coaching și au aflat de la ele ce e important să conțină, care a fost experienta lor și ce lipsea.
Așa au ajuns la ICA Balkans care este încă singurul program complet acreditat de ICF în România. Ce înseamnă asta? Că este un program care are totul inclus, ore de pregatire, practică, mentoring și supervizare și totul în aceeași sumă pe care o poate vedea oricine pe site. Si pentru că e o școală globală, care și-a demonstrat în timp calitatea, atât prin numărul mare de absolvenți, 4500, cât și prin extinderea teritorială. Acum există centre similare celui din România, cu o combinație de F2F și online și în China, India și Italia.
Și “complet” nu se termină aici. ICA pune la dispoziția studenților săi o platformă de lucru globală în care ai acces la numeroase resurse, poți intra în legătură cu studenți din toată lumea, ai posibilitatea să-ți găsești clienți și să practici coaching încă din timpul școlii, poți intra în legătură cu trainerii și în afara orelor de curs și poți participa la întâlnirile lunare ale grupurilor de coaching pe nișe(executive, parenting, transformational etc) în funcție de interesul fiecăruia.
Totodată, este și singura școală care acordă atenție și pașilor de început în promovarea ta ca și coach. Asta apropos de – am terminat școala și acum ce fac?
De ce a fost important pentru ei să fie un program complet? Pentru că nu mai pierzi timp și bani, ca să ne amintim de unde am pornit, căutând programe de pregătire suplimentare sau programe de mentoring și supervizare ca să-ți completezi necesarul de ore pentru a obține ulterior o acreditare ICF.
Și ca să ne concentram și mai mult pe aspectul financiar, un program similar, respectiv complet, la o școală recunoscută necesită o investiție de cca 10.000 Euro la care se adaugă costurile de transport și cazare în țara în care alegi să urmezi cursurile.
Și dacă vorbim și despre timp, ce poate fi mai flexibil decât un weekend pe lună timp de 4 luni când vorbim de partea F2F și posibilitatea de a-ți planifica și urmari restul orelor în platforma globală când poți, când vrei, cu ce trainer vrei. Pentru că orele în platformă se repetă, sunt programate la diferite ore și susținute de traineri din Europa, USA sau Asia astfel încât să poți să alegi.
De ce scriu toate astea?
Pentru că in ultima vreme am vorbit cu persoane care erau nemulțumite ca au fost la diverse programe de pregatire și la sfârșitul acestora au aflat că de fapt nu erau acreditate ICF, că nu se pot acredita pentru că nu au cele 10 ore de mentoring necesare (costuri suplimentare) sau chiar nu au numarul de ore de training necesar.
Daca toți acesti oameni ar fi informați despre modul în care ar trebui să caute un program de pregătire, ce le este necesar pentru o acreditare ICF și ar putea să-și facă o estimare de costuri și timp pentru toate părțile din care ar trebui să facă un întreg, sunt convinsa ca ar lua decizia corectă. Și piața s-ar cerne usor, iar toate aceste programe “tip ICF” ar fi nevoite sa livreze calitate și promisiuni adevarate.
Aceste informații se adresează doar celor care doresc să devină coach-I interni sau să își deschidă un cabinet de coaching și vor să beneficieze de o pregătire temeinică și de posibilitatea de a accesa o acreditare ICF.